selamat datang ke blog hanis nadiah/auntie nad , you follow me I follow you back , GOTCHA !

Thursday, 1 December 2011

Coklat Boleh Meredakan Stress?



     Assalamualaikum bloggers-bloggers sekalian .  Sihat ? Hope korang sihat2 jea..  Hmm . Dah lame x update blog . Ha, hari ni,                       Hanis nak update pasal coklat . Eh, Betul ke coklat niey boleh meredakan stress ? yeke ? Korang nak tau ? 
  Jom baca niey.. : O  

        

      Kalau korang nak tau , sebenarnya coklat adalah salah satu sumber makanan yang baik untuk meredakan stress . 
Coklat berfungsi sebagai pembantu untuk kawal emosi korang . kalau korang makan coklat,  perasaan korang akan rasa lebih tenang dan gembira . Kalau x percaya, cuba try . Kalau tenga stress tuh , pegi cari coklat , makan puas - puas . Gerenti korang Happy lepas makan coklat tuh .  huhu... 

Nak tau , kenapa Hanis cakap camtuh ? Ada cerita disebalik penulisan ni tau.. hahah! poyo jea lebih .
okeyh2 . Hanis dah try dah semalam . Semalam , Hanis punyalah stress gila-gilalah . Memang tahap gabanlah, kan . 
Kebetulan, time tengah stress tu mak suruh pergi kedai. . Hanis pown pegi, jelah . Dah sampai , kat kedai . ternampak pulak coklat . Alang-alang tengah stress , copek dua paket . hihih.. balik2 umah teros makan . Makan sampai rasa puas . Dah habis tuh , Hanis terus boleh tersenyum . boleh cakap-cakap , gelak-gelak ngan adik . memang cerialah semalam . LOL!! :D  

      Ha , yang paling penting, makan coklat hitam . coklat hitam banyak kebaikannya tau . Selain daripada meredakan stress ,
coklat hitam juga mambantu mengurangkan kolesterol dalam badan kita! woow! :O X sangka, kan? huhuhu.. 
Selain tu , ada jugak yang cakap , coklat ni menyebabkan kerosakan gigi . Tapi , kajian mendapati bahawa satu daripada bahan yang terdapat dalam serbuk koko menghalang pembiakan bakteria yang akan membentuk plak gigi . Coklat juga tidak mendorong seseorang kepada kegemukan dan akhir sekali, coklat bukanlah punca timbulnya jerawat .  


Lastly, Kak Lyssa kata. coklat niey : 

          Dapat meningkatkan memori dan hafalan

          Dapat membantu menajamkan mata dan minda 

          Dapat bantu korang pulihkan keletihan saraf 

          Dapat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular  

          Akhir sekali , boleh mengatasi tekanan . Macam yg Hanis cakap tadi.. 

Ha..! korang cuba-cubalah makan coklat . Kepada korang-korang yang selalu stress tu , makanlah coklat banyak-banyak . 
Janganlah biarkan diri korang tu sentiasa dalam keadaan terlalu strees . Bahaya tau . kalau korang rasa stress sangat-sangat, korang boleyh share ngan BFF korang ke , ngan family ke , or.... Ngan Hanis ke . huhuhu . Sharing is caring, kan?  Kalau korang nak share ngan hanis prob koranh tu , bolehlah jumpa kat fb , yaw! huhuhu.. Tapi Hanis x boleh selesaikan masalah korang . Hanis boleh jadi pendengar setia and bagi nasihat je . Wee~


OKeyh , bubye korang . see you next time . <3                           
(PEACE YAW!)

story motty hanis nadiah

4 comments:

  1. btol ke kak hanis ? lau mcm tu nak beli coklat lah

    ReplyDelete
  2. btol,.. ha.. belilah.. makan banyak-banyak,.. x kan buncit punya perut tuh.. huhuhu
    :D

    ReplyDelete
  3. haha , tau lah perut nya buncit . hahah

    ReplyDelete
  4. hahah.. mne ade lah bunnnn.. Lolz

    ReplyDelete